Gündem

Şahin Fed

Fed yetkililerinin oldukça şahin açıklamaları ve dünkü yüksek enflasyon verisine karşın ABD borsaları günü pozitif tarafta kapatmayı başardı. Dolar endeksi (DXY) %0,7 oranında düşüş kaydederken, EURUSD 1,12 – 1,14 bandının üzerine çıktı. Bu sabah ise hareketler sınırlı. ABD vadelileri hafif geri çekiliyor. Asya’da ise karışık bir görüntü varken, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay seyrediyor. Yurtiçi tarafa bakıldığında, bir süredir 13,80 bölgesinde hareket eden Dolar/TL dün piyasa kapanışından sonra 13,16’lı seviyelere kadar geriledi. Akşam kontratı da yaklaşık %0,9 düşüş kaydetti. Bu sabah kur 13,50 civarında hareket ediyor. Bu kapsamda, BIST100’deki kayıp daha sınırlı olabilir ve endeks güne %0,5 civarında satıcılı başlayabilir. Kurdaki dünkü hareket gün içerisinde döviz veya dövize bağlı geliri olan şirketlerde hafif baskı yaratabilir. Bankalar ise pozitif ayrışabilir.
 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Dün ABD tarafındaaralık ayına ilişkin TÜFE verileri açıklandı. ABD’de TÜFE aylık %0,5 artarak, yıllık bazda 1982’den beri en yüksek seviye olan %7’ye ulaştı. Çekirdek TÜFE ise aylık %0,6 arttı ve yıllık %5,5’e yükseldi. Veride dikkat çekici olarak arz kaynaklı sıkıntıların yansımasının izlendiği ikinci el taşıtlar (%3,5) ve birinci el taşıtlarda (%1) aylık yüksek artış görülürken, enerji ürünleri grubunda ise aylık %0,4 düşüşle uzun süreli artış trendine ara verildi. Omicron varyantının yaratabileceği arz sıkıntılarının kısa vadede enflasyonda yukarı yönlü risk yaratabileceği değerlendirilse de genel olarak bu sene enflasyonun düşüş trendine gireceği düşünülmekte. Daha önce Fed yetkililerinden yüksek enflasyona yönelik vurgunun arttığını görmüştük. Bu açıdan enflasyon verisi Fed’in martta faiz artırımlarına başlayacağı beklentisini desteklemekte. Ayrıca bundan sonraki süreçte bilançonun daraltılmasına ilişkin açıklamalar da takip edilecektir.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin sanayi üretimi tedarik zincirindeki sıkıntılar ve yüksek emtia fiyatlarının sektör üzerinde baskı oluşturmasına karşın aylık %2,3 artışla %0,5’lik beklentilerin belirgin üzerinde artış kaydetti.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TÜFE verileri sonrası TSİ 16.30’da aralık ayına ilişkin ÜFE verileri izlenecek. ABD’de ÜFE kasımda devam eden tedarik zinciri sıkıntıları ve artan iş gücü maliyetleriyle aylık %0,6’dan %0,8’e hızlanarak temmuzdan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşirken, yıllık bazda ise %8,6’dan %9,6’ya yükselerek beklentileri aşmış ve 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Aralıkta ise ÜFE’nin aylık %0,4 artması ve yıllık %9,8’e yükselmesi bekleniyor.

Ayrıca TSİ 16.30’da ABD’de 8 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD’de 1 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları ise 207 bin kişi olmuştu. Veri, kısmi artsa da tarihsel açıdan düşük seviyelerde ve bu sebeple istihdam piyasasındaki iyileşmenin devam ettiğini göstermekte. 8 Ocak haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 200 bin kişi seviyesine gerileyerek istihdam piyasasındaki olumlu seyrin devam ettiğini göstermesi beklenmekte.

Diğer yandan, TSİ 18’de Fed Yönetim Kurulu Üyesi Brainard, Fed Başkan Yardımcısı adayı olması ile ilgili Senato Bankacılık Komitesi’nde değerlendirmede bulunacak ve Komite üyelerinin soruları yanıtlayacak.

Ayrıca TSİ 20’de Richmond Fed Başkanı Barkin’in ve TSİ 21’de Chicago Fed Başkanı Evans’ın konuşmaları takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin sanayi üretimi verisi takip edilecek. Ekimde sanayi üretimi aylık %0,6 artmış, yıllık bazda da %8,5 artmıştı. Kasım ayında imalat PMI 52’ye yükselirken, ihracat rekor seviyesini yenilemiş, elektrik tüketimi de artmıştı (kış sebebiyle artan enerji ihtiyacı da faktör), reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı yükselmişti. Bu açıdan öncü göstergeler aylık artışın devam edebileceğine işaret etmekte. Foreks Anketi’ne göre ise kasımda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini %8,2 artış, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise %10,4 artış yönünde oluştu.

Ayrıca TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.

  • Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 7 Ocak haftasında toplam DTH miktarı 2,86 milyar USD (bireysel 1,62 milyar USD düşüş ve kurumsal 1,24 milyar USD düşüş) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %64,5’ten %64,8’e yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,31 düşüş, YP kredilerde yatay seyir, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,17 düşüş görmekteyiz.
  • TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 7 Ocak haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,4 milyar USD azalarak 109,6 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 0,2 milyar USD azalarak 8,1 milyar USD’ye gerilediğini öngörmekteyiz.

ŞİRKET HABERLERİ 

Hektaş (HEKTS, Nötr): Şirket tarafından; faaliyet konusu “tohumculuk ve tohum ıslahı” olan Avustralya’da yerleşik Agriventis Technologies Pty. Ltd.’nin sermayesini temsil eden payların %51’lik kısmını elinde bulunduran Oyak Sermaye Yatırımları A.Ş.’den sahip olduğu payların tamamının 28mn TL bedel karşılığında devir işlemlerinin tamamlandığı açıklanmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ 

EPDK: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan elektrik tarifelerinin aralık faturalarına yansıtıldığı yönünde kuruma iletilen şikayetler üzerine aralık ayına ait faturaları mercek altına aldıklarını açıkladı.

Gıda: Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, Kasım 2021’de, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,1 artarak 197.334 tona çıkarken, tavuk yumurtası üretimi %3,9 düşerek 1,6 milyar adede geriledi. Kaynak: AA

Kripto Para: Dünya genelinde 9 ülkedeki küçük işletmelerin yaklaşık dörtte biri, 2022’de dijital para birimlerini bir ödeme şekli olarak kabul etmeyi planlıyor. Visa Inc. tarafından yapılan bir ankete göre, bu ülkelerdeki tüketicilerin % 13’ü perakende mağazalarının bu yıl ve sonrasında kripto ödeme hizmetleri sunmaya başlamasını bekliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Singapur ve Kanada dahil 9 ülkede 2.250 küçük işletme sahibinin katıldığı anket, kripto para birimlerinin bir ödeme aracı olarak ana akım olmaya başlayabileceğini gösteriyor. Visa ayrıca dokuz ülkenin her birinden 500, ABD’den ise 1000 yetişkinle anket yaptı. Visa’nın küresel tüccar satış ve satın alma başkanı Jeni Mundy, “Bence daha fazla insan kripto konusunda daha güvende hissediyor” dedi. (Kaynak: Matriks)

Otomotiv: Otomobil alımında uygulanacak matrah limitlerinin değiştirilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Motor 1600 santimetre küp (cm3) geçmeyenler için %45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklendi. ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller %45’lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar %50’lik vergi diliminde değerlendirilecek. ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran %60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da %70 vergi oranı içinde yer alacak. ÖTV matrahı 200 bin lira üstü için vergi oranı da %80 oldu. Motor hacmi 1600 silindiri geçen, 2000 silindiri geçmeyen otomobillerde ise ÖTV matrahı 130 bin TL’yi aşmayanlar %45 vergi diliminde olacak. ÖTV matrahı 130 bin TL’yi aşıp, 210 bin TL’yi aşmayanlar ise %50’lik vergi diliminde yer alacak. Matrahı 210 bini aşan araçlarda ise ÖTV oranı %80 olarak uygulanacak. (Kaynak: Foreks)

Ayrıca, Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, geçen yıl 1 milyon 652 bin 710 oldu. Bu dönemde ikinci el araç fiyatlarında ortalama %63 artış gerçekleşti. (Kaynak: AA)

Perakende: Küçük ve orta ölçekli esnafın ayakta kalabilmesi için, zincir marketlerde bazı ürünlerin satışının yasaklanmasını içeren paket TBMM’ye gönderiliyor. Düzenlemeye göre zincir marketlerde beyaz eşya, elektronik eşya, mobilya, ev tekstili, kırtasiye, nalburiye ve hırdavat satılamayacak. (Kaynak: Hürriyet)

Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri (PRKAB), (EGEEN), (IZMDC), (AYGAZ), (OTKAR), (TTRAK), (BRSAN), (FROTO), (TOASO), (MAKTK), (ASUZU), (ARCLK), (KARSN): Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında devam eden Toplu İş Sözleşmesi sürecinde taraflar; 12 Ocak 2022 tarihinde mutabakata varmış ve görüşülen maddeler üzerinde tam bir uzlaşma sağlamışlardır. Bu uzlaşma ile birlikte MESS ve Birleşik Metal-İş Sendikası arasındaki Toplu İş Sözleşmesi süreci, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar kesin suretle neticelenmiş bulunmaktadır. MESS ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında 12 Ocak 2022 tarihinde imzalanan 1 Eylül 2021 – 31 Ağustos 2023 yürürlük süreli söze konu Grup Toplu İş Sözleşmesi ile;

  • Sözleşmenin ilk 6 ayı için; saat ücretlerine önce %10 oranında ücret zammı; sonrasında 3,70 TL/saat maktu zam uygulanacaktır.
  • Sözleşmenin ikinci 6 ayı için ise; %30 enflasyon artışı yapılacaktır. Enflasyonun bu orandan daha yüksek gerçekleşmesi durumunda, enflasyon koruması dikkate alınacaktır.
  • Takip eden üçüncü ve dördüncü 6 aylar için ise; enflasyon oranında ücret artışı yapılacaktır.
  • Tüm sosyal yardımlarda artış oranı birinci yıl için %35 artış olarak yapılmıştır. Kurban Bayramı yardımında ilave olarak, yıllık brüt ortalama 236 TL ek düzenleme yapılmıştır. İkinci yıl için artış enflasyon oranında olacaktır.

 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Ulusoy Un (ULUUN): Söke Değirmencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş satın alımı sonrasında toptan ve parakende ürünler yapılanmalarının entegrasyonu ve oluşturulacak sinerjinin maksimize edilmesi planlanmaktadır. Bunun sonucunda, orta vadede şirketin ölçeğinin büyümesi ve katma değer yapısının iyileşmesi beklendiğinden, potansiyel ortaklık görüşmelerine ara verilmesine Yönetim Kurulu tarafından karar verilmiştir. Bu çerçevede önceden duyurulan potansiyel ortaklık görüşmeleri için verilen yetki ve yapılan sözleşme karşılıklı feshedilerek süreç sonlandırılmıştır.

VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket ile posta ve kargo alanında faaliyet gösteren bir devlet kurumunun teknoloji şirketi ile  “Yazılım Ve Teknoloji Geliştirme Hizmeti Alt Yüklenici” sözleşmesi imzalamıştır. Sözleşme 3 yıllık olup yıllık artışlar hariç toplam değeri 8,8mn TL’dir.
 
FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 89 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 423 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,74 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,71-%1,75 bandında hareketin ardından %1,75 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 50 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Bahiscom Sahabet Sahabet
Konya Haber - Saç Ekimi Fiyatları -