Gündem

Müzakerelerinde ilerleme sağlanması küresel piyasalara pozitif yansıdı

Dün İstanbul’da yapılan Ukrayna – Rusya müzakerelerinde ilerleme sağlanması küresel piyasalara pozitif yansıdı. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) endeksleri sırasıyla %1,6 ve %1 oranında yükselişle günü tamamladı. EURUSD da %1’e yakın prim yaparken, Brent petrol 110 Dolar’ın altına kadar geriledi. Söz konusu gelişme ile birlikte TL varlıklar da pozitif bir görüntü sergiledi. TL, %1,55 oranında değer kazanırken, ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 44 baz puan iyileşti. BIST100 endeksi de havacılık öncülüğünde %1,57 oranında primle 2.206,5 seviyesinden günü kapattı. Bu sabaha bakıldığında, Rusya’nın Kiev saldırılarının azaltılması taahhüdüne ABD’nin temkinli yaklaştığı haberleri öne çıkarken,  ABD ve Avrupa vadelilerinde geri çekilmeler gözleniyor. Ancak geri çekilmeler sınırlı ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %1-%1,5 arasında primli. Pozitif risk algısının genel olarak sürmesi ve yüksek seviyelere karşın ülke risk primimizdeki belirgin düşüşle birlikte BIST100 endeksinin güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeks bugün 2.200 seviyesinin üzerinde kalarak yükseliş eğilimini sürdürmek isteyebilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içindeşubat ayına ilişkin hizmet ÜFE verisi takip edildi. Hizmet ÜFE, şubatta aylık %3,78 artarken, yıllık ise %78,09’a ulaştı. Böylece, yıllık bazda  hizmet ÜFE yeni bir rekor seviyeye yükselmiş oldu. Alt gruplara bakıldığında şubatta aylık bazda en yüksek artışlar, ulaştırma ve depolama hizmetleri (%4,74) ve konaklama ve yiyecek hizmetlerinde (%4,15) görülürken, yıllık bazda en yüksek artışlar ise gayrimenkul hizmetleri (%190,51) ve ulaştırma ve depolama hizmetlerinde (%101,45) gözlendi.

ABD’de Conference Board tüketici güveni daha önce açıklanan Michigan Üniversitesi güven endeksinin aksine mart ayında yükseldi. Endeks 105,7’den 107,2’ye yükseldi. Beklentiler ile cari durum endeksinde farklılaşma dikkat çekmekte. Beklentiler endeksi savaşın olası etkileri ile düşerken, cari durumu ise yüksek istihdam desteklemekte, 1 yıl sonraki enflasyon beklentisi %7,9’a yükseldi ki bu da veri setinin gördüğü en büyük değer.

ABD’de şubat ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı, 11,28 milyon adetten 11,26 milyona hafif gerilemekle birlikte yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürerek emek talebinin güçlü seyrini sürdürdüğüne ve iş gücü piyasasındaki olumlu görünüme işaret etti. Yeni işe alımlar şubat ayında 263 bin kişi artarak 6,7 milyona kişiye ulaştı. İşverenler daha fazla işçiyi istihdam etmek için çaba harcarken boş pozisyonlar ise yeni işe alınanların sayısını geride bıraktı. Bu kapsamda, yeni işe alınanlar ile açık pozisyonlar arasındaki fark yüksek seyrini sürdürdü. Ayrıca şubatta işten ayrılmalar da yüksek seviyelerde seyretti ve işçilerin mevcut işlerinden ayrıldıktan sonra başka bir iş bulmaya duydukları güvene işaret etti.

Ayrıca Almanya’da nisan ayına ilişkin GfK tüketici güveni, özellikle Rusya ve Ukrayna krizinin, enflasyon ve tüketici talebi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle -8,1’den -15,5’e gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş sergiledi ve Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında, gelir beklentisi endeksi 3,9’dan -22,1’e sert düşüşle Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilerken, ekonomik görünüm endeksi ise 24,1’den -8,9’a sert geriledi ve satın alma eğilimi endeksi ise 1,4’ten -2,1’e gerileyerek negatif bölgeye geçti. 
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.15’te mart ayına ilişkin ADP özel sektör istihdam verisi takip edilecek. Şubat ayında ADP özel sektör ve tarım dışı istihdamı beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı ise %4’ten %3,8’e gerilemişti. Mart ayında da haftalık işsizlik maaşı başvurularındaki olumlu seyir devam etti. Bu açıdan istihdam verilerinin mart ayında da olumlu gelmesi ve geçen hafta Fed üyelerinden gelen mayıs ayında 50 baz puan faiz artırımını destekleyen bir veri olması beklenmekte. Bu kapsamda, ADP özel sektör istihdamın şubat ayında 475 bin kişilik güçlü artışın ardından mart ayında 450 bin kişi artışla olumlu seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da geçen yılın son çeyreğine ilişkin yıllıklandırılmış çeyreklik bazda GSYH büyümesi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi nihai verileri açıklanacak. Revize verilere göre geçen yılın son çeyreğinde ABD ekonomisi yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %7 büyüdü fakat bu dönemde artan belirsizlik ve kısa vadede Omicron varyantının olumsuz etkileriyle büyümenin yavaşlaması beklenmekte. Ayrıca Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin yaratacağı petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona ve üretime olan yansımaları da ABD ekonomisinde ivme kaybını artırabilir, fakat etkisinin diğer bölgelere göre daha sınırlı olması beklenmekte. Çekirdek PCE fiyat endeksi ise yıllıklandırılmış çeyreklik bazda geçen yılın 4. çeyreğinde %4,9’dan %5’e yukarı yönlü revize edilmiş ve enflasyonist baskıların güçlendiğine işaret etti.

Bunun yanında, ABD’de TSİ 16.15’te RIchmond Fed Başkanı Barkin’in konuşması takip edilecek. Avrupa tarafında ise, TSİ 11’de ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek.

Ayrıca Almanya’da TSİ 15’te mart ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Almanya’da şubatta yıllık TÜFE %4,9’dan %5,1’e ulaşarak yükselişini sürdürmüştü. Yıllık bazda şubatta en yüksek fiyat artışları yine enerji ürünlerinde (%22,5) gözlenmişti. Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik risklerin enerji ve diğer emtia fiyatları üzerindeki etkileri ile enflasyonun artışını sürdürmesi beklenmekte. Bu kapsamda, Almanya’da TÜFE’nin martta aylık %1,6 artması ve yıllık ise %6,3 seviyesine ulaşması bekleniyor.

Diğer yandan, TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edilecek. Euro Bölgesi’nde mart ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi özellikle Rusya ve Ukrayna krizinin, enflasyon ve tüketici talebi üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle -18,7’ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düşmüş ve böylece Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da mart ayına ilişkin ekonomik güven endeksi açıklanacak. Mart ayında da şubat ayına benzer şekilde güven endekslerinde gerileme sürmüştü. Mart ayında aylık %6,2 azalışla hizmet sektörü endeksi en çok düşüş gösteren güven endeksi olmuştu. Perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,1, inşaat sektörü güven endeksi %2 ve reel kesim güven endeksi %1,5 düşmüştü. Tüketici güven endeksi ise mart ayında aylık %1,9 artışla 72,5’e yükselmiş fakat tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etmişti. Bu kapsamda hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise 98,2’den 95,7’ye gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Doğan Holding (DOHOL, Pozitif): Karel’in (KAREL) tamamı ödenmiş 200.000.000 Türk Lirası sermayesinde beheri 1,00 Türk Lirası itibari değerli paylardan; Ali Sinan TUNAOĞLU, Serdar Nuri TUNAOĞLU ve Şakir Yaman TUNAOĞLU mülkiyetinde bulunan (A) ve (B) grubu nama yazılı imtiyazlı paylardan toplam 70.000.000 adet ve (C) grubu hamiline yazılı paylardan toplam 10.000.000 adet olmak üzere Karel sermayesinin % 40’ına ve oy haklarının % 60,7’sine tekabül eden toplam 80.000.000 adet payların;

Holding’in doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (“Öncü Girişim”) tarafından, bazı şarta bağlı kur ve bedel uyarlamaları saklı olmak kaydıyla ve Satıcı hissedarlara ödenecek 670.000.000 TL ve yapılması planlanan sermaye artırım işleminde satıcı hissedarlar adına ödenecek 58.822.894 TL olmak üzere toplam 728.822.894 TL bedelle devralınmasına ilişkin olarak 29.03.2022 tarihinde ‘Pay Alım Satım ve İştirak Sözleşmesi’ ve ‘Pay Sahipleri Sözleşmesi’ (“Sözleşmeler”) imzalanmıştır.

Kapanış işlemleri ile birlikte Karel’in mevcut 200.000.000 TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin, % 101,47 oranında ve 202.942.765,16 TL bedelli artırım yoluyla 402.942.765,16 TL’ye çıkarılması ve 202.942.765,16 TL tutarındaki bedelli sermaye artışının ortaklara rüçhan hakları kısıtlanmaksızın hisse senetlerinin nominal değeri üzerinden (1,00 TL) kaydileştirme sistemi esasları çerçevesinde kullandırılması planlanmaktadır. Bu kapsamda Öncü Girişim, kendi adına ve hesabına 81.177.106 TL, satıcılar adına ve hesabına payları oranında 58.822.894 TL olmak üzere toplam 140.000.000 TL’yi, yapılacak sermaye artırım tutarından mahsup edilmek üzere sermaye avansı olarak kapanış gününde Karel’in banka hesaplarına ödeyecektir. Karel’in halka açık pay sahiplerinin ve diğer yatırımcıların tamamının sermaye artışına iştirakleri halinde ödemeleri gereken toplam tutar 62.942.765,16 TL olacaktır.

Bu işlemle eş zamanlı olarak, Karel tarafından Daiichi Elektronik A.Ş.’nin (“Daiichi”) %75 hissesinin 20,4mn dolar bedelle devralınmasına ilişkin sözleşmeler Karel ve Daiichi arasında akdedilmiştir. Mezkûr pay devir işlemleri, Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılacak başvuru ile Rekabet Kurumu’na yapılacak bildirim de dâhil olmak ve fakat bununla sınırlı olmamak üzere Sözleşmelerde belirlenen tüm kapanış işlem ve koşullarının yerine getirildiğinin anlaşılması durumunda gerçekleştirilecektir.
 
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket tarafından 155mn TL refinansman kredisi kullanılmıştır.

11 Mart 2022 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…

Vestel Beyaz Eşya (VESBE, Nötr): JCR-Eurasia Rating, Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret AŞ’yi, yüksek düzeyde yatırım yapılabilir kategorisi içerisinde değerlendirerek, Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu ‘AA (tr)’ seviyesinden ‘AA+ (tr)’ seviyesine yükseltmiş olup, Kısa Vadeli Ulusal Notunu J1+ (tr) olarak, görünümlerini ise “Stabil” olarak değerlendirmiştir. Şirketin Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı ve Yerel Para Notlarını ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası derecelendirme ve görünümlerine paralel olarak ‘BB+/ Stabil’ olarak belirlenmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Bankacılık: Bankacılık sektörünün Şubat ayı net dönem karı bir önceki aya göre %5,9 oranında azalarak 18,9 milyar TL’ye gerilemiştir. TÜFE endeksli tahvillerin desteği, diğer faaliyet giderlerindeki ve karşılık giderlerindeki düşüş karlılığı desteklerken, diğer faaliyetlerden gelirlerdeki düşüş ve ticari kardan ticari zarara geçilmesi karın bir önceki aya göre düşmesinde etkili olmuştur. Bankacılık sektörünün 2020 yılı şubat ayı net dönem karı ise 4,95 milyar TL idi. Özel bankaların karı şubat ayında 13,0 milyar TL ile önceki aya göre  %7 oranında azalırken, kamu bankalarının karı %3,2 oranında düşmüş ve 5,9 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Şubat ayı karı ile birlikte bankacılık sektörünün Ocak – Şubat dönemi karı 39 milyar TL’ye çıkmıştır. Geçen yılın aynı döneminde 9,2 milyar TL kar açıklanmıştı. Bankacılık sektörünün net faiz gelirleri Şubat ayında aylık bazda %7,8 oranında artarak 36,6 milyar TL’ye yükselmiştir. YP kredi mevduat makasında genişleme gözlenirken, menkul kıymetlerden elde edilen faizin %16,1 oranında artarak 22,6 milyar TL’ye çıkması gelirlere önemli katkı sağlamıştır. Diğer yandan, net ücret ve komisyon gelirleri hafif düşerek 6,6 milyar TL’ye gerilerken, bir önceki ay 2,2 milyar TL’lik ticari kar bu ay 136mn TL ticari zarara dönüşmüştür. Öte taraftan, karşılıkların %10,3 oranında azalarak 13,3 milyar TL’ye düşmesi karı desteklerken, operasyonel giderler %4,8 oranında azalma göstererek 11,9 milyar TL olmuştur. Yılın ikinci ayında TL krediler ise %4,3 oranında büyürken; tüketici kredileri %1 artmıştır. Kredi kartlarında %3,2’lik artış gözlenirken, kobi kredilerindeki büyüme %3’e yükselmiştir. Fonlama tarafında bakıldığında, Kur Korumalı Mevduat ile birlikte TL mevduatlarda yüksek tek haneli büyüme devam ederken, YP kredilerde daralma sürmüştür. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat %91,4 ile 100 baz puan artış göstermiştir. Sektörün net faiz marjında kısmi artış gözlenirken, bir önceki aya göre ortalama özsermaye karlılığı 370 baz puan düşerek %29,2’ye, aktif karlılık ise 20 baz puan azalarak %2,4 seviyesine gerilemiştir.  Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı %2,98 ile hafif gerilerken, sermaye yeterlilik oranı şubat ayında 52baz puan artarak %19,05 olarak gerçekleşmiştir.

Borsa İstanbul: Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında, piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (ISGYO) payında 30/03/2022 tarihinden itibaren 1 ay süreyle “Brüt Takas” tedbiri uygulanacaktır. Tedbirin uygulanacağı son tarih 29/04/2022’dir. ISGYO payında halihazırda uygulanmakta olan “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı” tedbiri de 29/04/2022 tarihine (seans sonuna) kadar uzatılmıştır.

Enerji: Elektrik üretim santrallerinde 6 ay süreyle tüketiciyi ve maliyeti yüksek üretimi destekleme bedelinin belirlenmesinde kullanılacak azami uzlaştırma fiyatları yayımlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararına göre, azami uzlaştırma fiyatları megavat başına ithal kömür, doğalgaz, fuel oil nafta, LPG ve motorin kaynaklarını kullanan santraller için 2.500 TL, diğer kaynakları kullanan santraller için ise 1.200 TL olarak uygulanacak. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Güler Yatırım Holding( GLRYH): Şirketin bağlı ortaklığı Pardus Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin (önceki ticaret unvanı A1 Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş) Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul A.Ş.’nin ilgili düzenlemeleri çerçevesinde halka arz edilmesine karar verilmiştir.

Yeo Teknoloji (YEOTK): Şirket, 24mn TL tutarındaki çıkarılmış sermayesinin bedelsiz olarak %300 oranında artırılmak suretiyle 96mn TL’ye çıkarılması ve Esas Sözleşmenin tadili için Sermaye Piyasası Kuruluna başvuru yapmıştır.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirket, Yönetim Kurulu Kararı ile pay geri alım programı kapsamında 8,01-8,22 fiyat aralığından toplam 120.000 adet hisse geri alım işlemi yapmıştır.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirket portföyünde yer alan Kocaeli’deki 20.871,43 m2 arsa üzerinde bulunan 42.654  m2’lik deponun 14.580 m2 depolama alanı “Dirk Rossmann Mağazacılık Ticaret Ltd. Şti.”ye 1 seneliğine kiraya verilmiştir.  Kiraya verilen depodan 1 senede yaklaşık 10mn TL+KDV gelir elde edileceği açıklanmıştır.   

Smart Güneş Enerjisi (SMRTG): Şirket ile yurtiçinde yerleşik bir müşteri arasında KDV hariç 5,5mn USD bedel üzerinden güneş paneli satışına istinaden satış sözleşmesi imzalanmıştır.
     
FAİZ PİYASALARI

 

Salı günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 29 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 278 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,47 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,38-%2,56 bandında hareketin ardından %2,40 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 60 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 110 baz puana varan düşüşler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Bahiscom Sahabet Sahabet
Konya Haber - Saç Ekimi Fiyatları -