Gündem

ABD vadelileri hafif artıda seyrediyor

Dün Avrupa borsaları %1- 2 arasında primle günü kapattı. ABD borsaları ise açılıştaki pozitif görüntüyü koruyamadı. S&P500 endeksi %0,7 düşüşle günü eksi bölgede tamamladı. Bu sabah ise Avrupa vadelileri eksideyken, ABD vadelileri hafif artıda seyrediyor. Asya’da ise Çin’deki koronavirüs dalgasına karşı getirilen önlemlerle MSCI Asya Pasifik endeksi %1,5 civarında satıcılı. Bu önlemler aynı zamanda talep endişelerini beraberinde getirerek petroldeki düşüşü artırıyor. Brent 100 Dolar’a kadar geriledi. Ek olarak, yarınki Fed toplantısı öncesinde bu yıl için fiyatlanan 5 – 6 faiz artırımının 7’ye çıktığını izliyoruz. Ukrayna – Rusya gerginliği ile haber akışı da yakından izlenirken, mevcut gelişmeler kapsamında piyasalarda dalgalanma devam edebilir. Yurtdışı borsalardaki görüntüye karşın, hareketlerin sert olmaması ve petroldeki düşüşle birlikte BIST100’ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Endeksin gün içerisinde ise 2.068 – 2.103 arasında dalgalanabileceğini öngörüyoruz. Petrolde ve diğer enerji fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenebilecek şirketler (PETKM, KORDS, SISE, Çimentolar, havacılık) bugün de pozitif bölgede kalabilir. Dün sert yükselen Koç Grubu hisselerinde olası geri çekilmeler alım fırsatı verebilir. Son olarak dün finansallarını açıklayan MAVI’nin de gün içerisinde yükseliş eğiliminde olabileceğini düşünüyoruz.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.


 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30’da şubat ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak. Ocak ayında ÜFE, aylık %1 artışla beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, yıllık ise %9,8’den %9,7’ye hafif gerilemişti. Artan emtia fiyatları ile önümüzdeki dönemde ÜFE’deki yükselişin devam etmesi öngörülmekte. Şubat ayında ise ÜFE’nin aylık %0,9 artması ve yıllık ise %10’a ulaşması bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 15.30’da mart ayına ilişkin New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi açıklanacak. Endeksin mart ayı verisi ile Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin imalat sanayisine olan ilk yansımalarını göreceğiz.

Bunun yanında, Almanya’da TSİ 13’te mart ayına ilişkin ZEW cari durum ve beklentiler endeksleri takip edilecek. ZEW endeksleri jeopolitik risklerin cari durumu ve beklentileri nasıl etkilediğine dair fikir verecektir. Ukrayna ve Rusya kaynaklı artan jeopolitik risklerin etkisiyle mart ayına ilişkin cari durum endeksinin -8,1’den -22,5’e ve beklentiler endeksinin de 54,3’ten 10’a sert gerilemesi bekleniyor.

Diğer yandan, Euro Bölgesi’nde TSİ 13’te ocak ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Sanayi üretimi aralık ayında devam eden arz sıkıntılarına, artan enerji maliyetlerine ve Omicron varyantı kapsamında uygulanan kısıtlayıcı tedbirlere rağmen aylık bazda %1,2 artışla beklentilerden oldukça güçlü gelmişti. Ocak ayına ilişkin beklenti ise sanayi üretiminin aylık %0,1 oranında sınırlı artış sergilemesi yönünde fakat mart ayı ile birlikte Ukrayna ve Rusya krizi ile sanayi üretiminin baskı altında kalması olası.

Yurt içinde ise, TSİ 11’de şubat ayına ilişkin Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi takip edilecek. Bütçe dengesi, ocak ayında vergi gelirlerinde (kurumlar vergisi, ithalden alınan KDV…) ve diğer gelirlerdeki (faiz gelirleri) sert artış ve faiz giderlerindeki azalışla 30 milyar TL fazla verirken, 12 aylık kümülatif bütçe açığı 192 milyar TL’den 138 milyar TL’ye gerilemişti. Bu kapsamda, ocak ayında 12 aylık kümülatif bütçe açığı/GSYH oranı -%2,7’den -%1,9’a gerilemişti. (GSYH olarak 2021 yılı gerçekleşme baz alındı) Öncesinde izlenen nakit dengesi ise 55,5 milyar TL fazla verdi. Bu dönemde özellikle TCMB’nin kar transferi bütçe gelirlerini olumlu etkileyecekken, faiz giderlerindeki artış kaynaklı giderler tarafında artış görülecektir.

Ayrıca TSİ 10’da şubat ayına ilişkin konut satışları verisi açıklanacak. Ocak ayında toplam konut satışları aylık %61 oranında sert gerilerken, yıllık artış hızı da %113,7’den %25,1’e yavaşlamış, toplam konut satışları 88.306 adet ile mayıstan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti.

Bunun yanında, TSİ 10’da şubat ayına ilişkin tarım ÜFE verisi takip edilecek. Ocak ayında tarım ÜFE aylık %14,83 artarken, yıllık bazda ise %52’ye yükselmişti.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 11 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 1,4 milyar USD azalarak 108,9 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 2,3 milyar USD azalarak 15,8 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Mavi Giyim (MAVI, Pozitif): Mavi Giyim’in 4Ç2021’deki ana ortaklık net dönem karı 117,3mn TL ile piyasanın ortalama kar beklentisi olan 57mn TL’nin üzerinde gerçekleşti. Bizim kar beklentimiz 86mn TL idi. Operasyonel performans beklentimize paralel gerçekleşirken, vergi giderinin beklentimizin altında gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana etken olmuştur. Şirket 4Ç2020’de ise 18,9mn TL zarar yazmıştı. Mavi Giyim’in satış gelirleri 4Ç2021’de yıllık %120 oranında büyüyerek 1.428mn TL’ye (Beklenti 1.240mn TL) çıkmıştır. Brüt kar ise %145 oranında yükselmiş ve 737,7mn TL olmuştur. Şirketin faaliyet giderleri %89,4 oranında artarak bu çeyrekte 556mn TL’ye çıkarken, FAVÖK 279,7mn TL gerçekleşmiş (Beklenti: 207mn TL) ve yıllık %214 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 5,9 puan iyileşerek %19,6’a yükselmiştir. Son olarak, Şirket bu çeyrekte 48mn TL net finansman gideri kaydetmiştir.

Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2021’deki ana ortaklık net dönem karı 400,4mn TL’ye yükselmiştir. 2020 yılında yalnızca 4,6mn TL kar elde edilmişti.

Öte yandan Şirket, hisse başına brüt 2,4252 TL (Net: 2,1827TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,7 olarak hesaplanmaktadır.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) mülkiyet ve tasarrufundaki taşınmazların, toplam 3.910mn TL (KDV Hariç) bedel üzerinden Şirket tarafından satın alınmasına ilişkin; Şirket ile T.C. Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) arasında protokol imzalandığı açıklanmıştır.

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Şubat ayı yolcu sayısı 1,57mn kişi ile 2019’un aynı döneminin %27 altında gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 6,3 puan azalışla %81,7’yi göstermiştir. 2022 yılının ilk 2 ayında yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %31 azalışla 3,12mn seviyesinde gerçekleşmiştir (2021:2,11mn). İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 2019’un aynı dönemine göre 8,6 puan azalışla %77,9’u göstermiştir (2021: %76,3).

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Tarım Ürünleri: Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli ürünlerin ihracatının kısıtlanmasına yönelik teklifini onayladığını bildirdi. Beyaz ve ham şeker ihracatının 31 Ağustos’a kadar “geçici” olarak durdurulacağını aktaran Abramçenko, “Buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatı ise 30 Haziran’a kadar ‘geçici’ olarak yasaklanacak. Belirli lisanslar altında, kotalar dahilinde tahıl ürünleri ihracatı devam edecek.” ifadesini kullandı. Abramçenko, söz konusu yasağın ülke içerisindeki stokları muhafaza etmek amacıyla “geçici” olarak uygulanacağını ve böylelikle iç piyasadaki fiyatların aşağıda tutulacağını kaydetti. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Anadolu ISUZU (ASUZU): Şirket 2022 yılı beklentilerini açıklamıştır. Buna göre, toplam iç pazarda, global tedarik zincirinde devam eden sorunlar nedeniyle, 2021’e kıyasla yatay seyir ya da hafif yukarı yönlü büyüme beklenmektedir. Diğer taraftan, pandemi etkilerinin azalmasıyla birlikte, artması beklenen ulaşım ve turizm faaliyetleri sayesinde ihracat pazarlarında yüksek tek haneli hacim büyümesi öngörülmektedir. Toplam satış hacminde ise bir önceki yıla göre düşük-orta tek hane hacim büyümesi tahmin edilmektedir.

Işıklar Enerji Yapı Holding (IEYHO): Şirketin, Bulgaristan’da bulunan bağlı ortaklığı Işıklar Software & Technology EOOD tarafından geliştirilen, 4 ayrı kripto para borsasında işlem gören kripto parası Isikc’nin 3.üncü arzının 1 şubatta başlayıp 15 martta tamamlanacağını duyurulmuştu. Rusya Ukrayna savaşının finansal piyasalardaki olumsuz etkileri nedeniyle halka arz süresinin 15 Nisan 2022 tarihine kadar 1 ay uzatıldığı açıklandı.

Koleksiyon Mobilya (KLSYN): Şirketin Mısır bayii T&D Design şirketi aracılığıyla, Mısır’da yerleşik El Sewedy Electric şirketinin 1700 kişilik ofis mobilyaları için 902bin EUR tutarında sipariş alındığı ve sipariş teslimatının 8 haftalık üretim süreci sonunda tamamlanmasının planlandığı açıklanmıştır.

Turcas Petrol (TRCAS): Şirket 2022 yılı beklentilerini açıklamıştır.
 

 
VBT Yazılım (VBTYZ): Şirket, Türkiye’de yerleşik, sektöründe lider bir müşterisi ile “Mainframe Sunucuları Yenileme Satın Alma Sözleşmesi ” imzalamıştır. Sözleşmenin garanti süresi 3 yıl olup toplam değeri 4,5mn USD’dir.

Park Elektrik (PRKME): Şirketin bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.’nin (“Konya Ilgın”) Yönetim Kurulu;

1) Nasıroğlu Madencilik İnşaat A.Ş. ile Konya Ilgın arasında imzalanmış olan mevcut dekapaj işi sözleşmesinin ilgili şirketin talebi de göz önünde bulundurularak karşılıklı mutabakata varılmak suretiyle sonlandırılmasına,

2) Yüksek hacimli kömür üretimi öncesinde hayata geçirilen ön madencilik planlaması kapsamında 2022-2025 döneminde yaklaşık 18,2 milyon m3 dekapaj gerçekleştirilmesi planlanmakta olup, ilgili planlama çerçevesinde 2022 yılındaki dekapaj çalışmalarının gerçekleştirilmesi için Yener Tarım İnşaat Madencilik Besicilik ve Organik Ürünler Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile ±%25 toleranslı toplam 4.550.000 m3 dekapaj işinin gerçekleştirilmesi için sözleşme imzalanmasına, baz birim dekapaj fiyatının 18,65 TL/m3 olarak belirlenmesine ve sözleşme hükümleri doğrultusunda baz birim fiyatın iş süresince her ay eskalasyona tabi tutulmasına karar vermiştir.

FAİZ PİYASALARI

 

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 47 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 305 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,99 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,02-%2,15 bandında hareketin ardından %2,14 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 35 baz puana varan yükselişler görüldü. 
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
en iyi casino siteleri Bahiscom Sahabet Sahabet
Konya Haber - Saç Ekimi Fiyatları -